A gerincjóga órák a hatha jóga elemeire épülnek. Az órán a hangsúly a gerinc átmozgatásán, megnyújtásán és megerősítésén van. A fő cél a helyes testtartás kialakítása és megőrzése az életkori és testi adottságok figyelembevételével.

Jellemzően lassabb óra, egyszerűbb, könnyen megtanulható ászanákkal és erős gerinc fókusszal. A jógaórákon általánosan jellemző a könnyítés lehetősége, ami a gerincjóga órákon különösen hangsúlyos – az ászanákat, ha szükséges, egyénre szabjuk akár az ászana módosításával, akár eszközhasználattal.

 

A gerinc megnyújtása és megerősítése minden órán fókuszban van, fontos ugyanakkor, hogy a testet egy egészként kezeljük. A hátproblémák összefügghetnek pl. a combhajlító rövidülésével, a csípő túlzott kötöttségével, de akár a talp problémáira is visszavezethető egy hátban jelentkező fájdalom. Így az órákon tematikusan a gerinc mellett foglalkozunk egyéb testrészekkel is – azokat is nyújtjuk és erősítjük hatha jóga ászanákat használva.

Helyes testtartás, lassuló légzés, oldódó feszültség és erősödő testtudat.

Mindenkinek ajánlom, hiszen a „civilizáció okozta bántalmak” legtöbbünk testtartásán nyomot hagytak, amit célszerű kijavítani.

FONTOS: komolyabb betegség, sérülés esetén csak orvosi jóváhagyással gyere jógázni!

Leave a Reply

Your email address will not be published.