A hatha szó alapjelentése: erő, erőfeszítés – ez utalhat arra, hogy a jógi nagy erőfeszítést igénylő gyakorlatokat végez. Lehet továbbá szóösszetétel is:
A hatha szó alapjelentése: erő, erőszak – ez utalhat arra, hogy a jógi nagy erőfeszítést igénylő gyakorlatokat végez. Lehet továbbá szóösszetétel is: ha-tha, azaz „nap-hold”, „jobb-bal”, „pozitív-negatív” stb., tehát az ellentétpárok és azok egymásba olvadása, feloldódása, kettősség-nélküliség állapota.
Ma a jógát alapvetően a hatha jógával azonosítják. A hatha jóga egy statikusabb jógatípus. Az ászanákat meghatározott számú lélegzetvételig tartjuk ki, ez lehet 6-7, később, 10-12, akár 20 lélegzetvétel is.
A hatha jóga a teljes jóga folyamatnak a testhelyzetek és a légzésszabályozás részét hangsúlyozza – amelyek előfeltétele az, hogy az ember – a jama és nijama szabályai szerint éljen és – tisztítsa meg, készítse elő a testét a magasabb szintek gyakorlására.
A hatha jóga órákon a ráhangolódás, a bemelegítés és a napüdvözletek után – oktatótól és nehézségi foktól függően – 20-40 ászanát végzünk Ezek általában teljes testet átmozgató gyakorlatsorok, amelyben megtalálhatóak az egyensúlyozó ászanák, az álló ászanák, az ülő ászanák, a fordított testhelyzetek, a hátgyakorlatok és a nyújtó ászanák is.
A hatha jógaórákon kiemelt helyet kapnak a gerncre ható gyakorlatok, ez a mai ember számára kiemelten fontos.
Fontos, hogy a gyakorlást üres gyomorral (min. 2 óra teljen el az utolsó étkezés után), kényelmes ruhában és egészséges állapotban végezzük.
A hatha jógaórák felépítése:
  • Ráhangolódás
  • Napüdvözletek
  • Ászanák
  • Pránájáma
  • Relaxáció
Jó, ha van nálad: törölköző, esetleg víz, zokni és/vagy felső a relaxációhoz
A hatha jógaórákat ajánljuk kezdő vagy újrakezdő jógiknak és jóginiknak, ülőmunkát végzőknek, a hatha jóga szerelmeseinek, sportolóknak, illetve bárkinek, aki nyitott a tradicionális jóga irányába és szeretné próbára tenni aktuális erőnlétét, rugalmasságát, hajlékonyságát és kész szembenézni a jelenlegi korlátaival, valamint alázattal és türelemmel áll a hosszabb kitartások elébe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.