Az NMPT, vagyis a Natural Movement Pattern Training, azaz a Természetes Mozgásminta Tréning lényege, hogy speciális gyakorlatokkal újraprogramozzuk az idegrendszert, megmutatjuk a testnek, melyek azok az izmok, melyeket a helytelen életmódból és testtartásból adódóan „elfelejtett” használni.
Az emberi test eredendően az egyenetlen talajon való járásra van kalibrálva, az izmok precíz, összehangolt működése erre lett programozva. A modern kori ember viszont ezt a mozgásmintát szinte egyáltalán nem követi, ehelyett a nap nagy részében ül, a karjait és a fejét előre nyújtva.
Ebből adódóan a természetes mozgásmintát átírja az idegrendszer: egyes izmokat szükségszerűen túlműködtet (ezek túlnyúlnak, befeszülnek) míg mások szinte teljesen kikapcsolnak (elgyengülnek, elsorvadnak).
Az NMPT rendkívül precíz, célirányos gyakorlataival megtanítjuk újra bekapcsolni a nem használt izmokat, nyújtani a megrövidült és lazítani a túlerőltetett izmokat. 
Az NMPT rendszer kidolgozója, Bene Máté fizikoterapeuta, aki saját tapasztalatai és a legfrissebb orvosi és fizikai kutatások alapján éveken át dolgozott a módszeren, amelyet ma már országos szinten több száz NMPT instruktornak tanított meg.
Az NMPT gyakorlatait 4 órás workshopon sajátíthatod el, melyeket aztán gyakorolhatod bárhol, egyedül is, vagy hetente, vezetett NMPT órán itt a Vivéka Jóga Stúdióban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.