A vinyasa flow dinamikus jóga irányzat. Olyan hagyományos jógastílusokat ötvöz, mint T.K.V Desikachar viniyoga iráyzata, az Iyengar jóga, és a Sri K. Pattabhi Jois nevéhez fűződő ashtanga, a ma emberének igényeivel.
Jelentése: vi=tudatos módon nyasa=egymás után helyezés.
A gyakorlás a légzés és a mozgás összehaangolásán alapszik. Az ászanák felvételének módja ugyanolyan fontos, mint maga a póz, amelyet rövidebb, 5-7 légzés erejéig tartunk. Jellemzője az ászanák sorba rendezése, folyamatossága, gyakori a napüdvözletek és variációi használata, valamint az erre épülő átvezető ászana sorok (vinyászák). Ezzel a folyamatos mozgással teremti meg a gyakran emlegetett „flow élményt”.
Fontos a bandhák (izomzárak) és a drishti (fókusz) használata. A gyakorlás a gyakorló(k) aktuális állapotához igazodik, bátorítja a könnyítéseket és ászana variációkat. A jóga segít a feszültségoldásban, az izmok statikus és dinamikus kondicionálásában, javítja a vérkeringést, az energiaáramlást, a szövetek rugalmasságát, serkenti az anyagcserét, az emésztést, az oxigénellátást. Fejleszti az önismeretet, segít a koncentrációban, a jelenben maradni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.