JÓGA ÉS NMPT*

Jóga és NMPT*

Az NMPT, vagyis Natural Movement Pattern Training, magyarul Természetes Mozgásminta Tréning lényege, hogy speciális gyakorlatokkal újraprogramozzuk az idegrendszert, megmutatjuk a testnek, melyek azok az izmok, melyeket a helytelen életmódból és testtartásból adódóan “elfelejtett” használni.

Az emberi test eredendően az egyenetlen talajon való járásra van kalibrálva, az izmok precíz, összehangolt működése erre lett programozva. A modern kori ember viszont ezt a mozgásmintát szinte egyáltalán nem követi, ehelyett a nap nagy részében ül, a karjait és a fejét előre nyújtva.

Ebből adódóan a természetes mozgásmintát átírja az idegrendszer: egyes izmokat szükségszerűen túlműködtet (ezek túlnyúlnak, befeszülnek) míg mások szinte teljesen kikapcsolnak (elgyengülnek, elsorvadnak).

Az NMPT rendkívül precíz, célirányos gyakorlataival megtanítjuk újra bekapcsolni a nem használt izmokat, nyújtani a megrövidült és lazítani a túlerőltetett izmokat. 

Az NMPT rendszer kidolgozója, Bene Máté fizikoterapeuta, aki saját tapasztalatai és a legfrissebb orvosi és fizikai kutatások alapján éveken át dolgozott a módszeren.

Ezen az órán az NMPT és a hagyományos hatha jóga elemeit vegyítve mozgatjuk át a teljes testet és törekszünk a természetes, egészséges testtartás visszaálítására. 

OKTATÓK